In het centrum van de flora en fauna, de L’Ebre delta in Spanje, verbouwt Deltacactus unieke cactussoorten en vetplanten. Hier wordt een grote diversiteit aan cactussen verbouwd; ze groeien in alle vormen en afmetingen, van rond en kort tot dun en smal. De kleinsten zijn enkel een paar centimeter hoog, de grootsten kunnen een hoogte van 20 meter bereiken en bijna een meter dik worden.
Deltacactus is opgericht in 1982, sindsdien heeft het bedrijf een enorme kennis vergaard ten aanzien van de optimale groeicondities van cactussen, waarbij het gaat om een evenwichtige combinatie van een hoog kennisniveau van de tuinbouw in algemene zin, veel technische kennis en planning. Om deze unieke planten te verbouwen investeert het familiebedrijf tijd en energie in teamwerk, kennisdeling en productieplanning. Hierbij vertrouwen ze tegenwoordig op “Data Driven Growing” in tegenstelling tot het “groene vingers” gevoel dat voorheen leidend was. Destemeer is het erg belangrijk voor de organisatie om te focussen op wat de werknemers gelukkig maakt om zo nieuwe successen te kunnen blijven boeken in de toekomst.
Deltacactus wil ook een prettige leefomgeving creëren voor internationale consumenten. Om aan de behoeften en wensen van hun klanten te voldoen en om waarde te creëren voor hun klanten hebben zij een belangrijk kweekprogramma opgezet. Met name jonge mensen zijn enthousiast over deze planten, omdat ze weinig water nodig hebben en ze dus de vrijheid hebben om op reis te gaan en zich geen zorgen hoeven maken over het water geven van de planten thuis. Daar bovenop komt dat deze bijzondere planten duurzaam zijn vanwege hun lage CO² uitstoot.
Kennis over de bijzondere cactussoorten is zeldzaam, daarom is het belangrijk de natuurlijke habitat van de cactus te bestuderen. Dit was de aanleiding voor een reis naar Zuid-Afrika, waar de cactus in het wild groeit, om zo te leren van de natuur en om nieuwe soorten te creëren. In samenwerking met telers en tuinders in Zuid-Afrika, heeft het bedrijf onderzoek gedaan naar de natuur van de planten, omdat sommige vetplanten uitsluitend op één plek onder bijzondere omstandigheden groeien. Dit vormt een belangrijke uitdaging voor het telen van nieuwe soorten; Hoe creëren we de specifieke condities voor deze bijzondere soorten?
Een optimale kastemperatuur realiseren in Spanje is een uitdaging vanwege de beperkte controle over de temperatuur. Door het openen van de ramen, zal de temperatuur nauwelijks dalen, daarom dien je als teler de overige plantbalansen aan te passen. Samen hebben we het concept voor automatisering aangepast om zo meer invloed te hebben op de optimale balans tussen temperatuur en licht. “Met dank aan het advies van Hoogendoorn, hebben we veel geleerd over de lichtbalans, de iSii+PAR Control en andere specifieke groeicondities. Dit heeft geresulteerd in minder fouten, minder werk en maatwerkoplossingen met meer parameters en invloeden voor de toekomst.”
Deltacactus heeft één tip voor de fans van cactussen en vetplanten. Aandacht voor de waterbalans is cruciaal. ‘Wanneer je echt van vetplanten houdt, stop met water geven. In de evolutie van de vetplanten was het belangrijk om te overleven, daarom hebben de planten een chemische sluiting van de huidmondjes om zo maanden te kunnen overleven in de natuur. In de natuur regent het maar twee keer per jaar en alleen dan opent de plant zijn huismondjes. Alleen als je niet veel aandacht besteed aan de plant, zal de plant gezond en blij zijn.