De eindsprint van team AuTomatoes

De eindsprint van team AuTomatoes

De Autonomous Greenhouse Challenge nadert de eindstreep. Over minder dan twee weken wordt de winnaar bekend gemaakt. Team AuTomatoes werkt hard om tijdens hun eindsprint de gewasopbrengst zo hoog mogelijk te krijgen, en tegelijkertijd de gewaskwaliteit en smaak te behouden.

Team AuTomatoes bestaat uit consultants, data scientists, engineers, onderzoekers en studenten van TU Delft, Van der Hoeven Horticultural Projects, KeyGene en Hoogendoorn Growth Management. Alle teamleden zijn experts in hun kennisgebied en hebben verschillende perspectieven, wat soms zorgde voor verhitte discussies. Tijdens de Challenge testten de teamleden elkaar regelmatig om er zeker van te zijn dat wat zij als de waarheid aannamen, inderdaad de waarheid was. Zo was er in april veel discussie over de algoritmes die de belichting regelen. Wanneer moet de belichting ingeschakeld worden? En welke lichtniveaus moeten worden gehandhaafd?

Het sleutelwoord om de Challenge voor team AuTomatoes te beschrijven is balans. Ze moesten de juiste balans van groeifactoren vinden, om zo een gebalanceerd kasklimaat en een gebalanceerd gewas te realiseren. Daarnaast moesten ze de juiste balans vinden tussen kwaliteit en kwantiteit om de hoogst mogelijke nettowinst te behalen. Hiervoor hebben zij besloten dat de smaak en kwaliteit van de tomaten leidend zijn. Tomaten van goede kwaliteit met een goede smaak leveren immers een betere prijs op. Echter, tegelijkertijd moest kwantiteit niet vergeten worden. Bij het vinden van de juiste balansen besloot het team niet voor de makkelijke weg te gaan, maar juist de grenzen op te zoeken; tot waar kunnen we gaan?

Dankzij hun verschillen hebben de teamleden veel van elkaar geleerd en zo hun kennis en expertise ontwikkeld tijdens de Challenge. Dit leidde tot nieuwe ideeën waarmee ze nieuwe en innovatieve oplossingen hebben ontwikkeld die telers kunnen gebruiken om de gewasgroei te optimaliseren. Deze oplossingen bieden telers betere controle en geven hen gemoedsrust. Uiteraard zullen we deze oplossingen delen na afloop van de Challenge.

Alle kennis en expertise terzijde, de echte ster van het team was het tomatengewas. Bij alles wat het team deed stond het gewas centraal. Alle algoritmes waren gericht op het verbeteren van de omstandigheden voor het gewas; “empower” het gewas en houdt het in balans. Door de inspanningen van het team om dit gemeenschappelijke doel te bereiken, kon het gewas zo goed mogelijk groeien en bloeien.

Sitemap