De toekomst van autonoom telen

De toekomst van autonoom telen

In de eerste helft van 2020 streden vijf teams met elkaar in de Autonomous Greenhouse Challenge om de meeste cherrytomaten van de beste kwaliteit te telen. De uitdaging was om hierin te slagen zonder in de kas te komen en met zo min mogelijk gebruik van grondstoffen. Begin juni werd team AuTomatoes als winnaar uitgeroepen door de jury. Maar hoe werd dit besloten? Wij spraken met Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan Wageningen University and Research en voorzitter van de jury.

De eindscore in de Autonomous Greenhouse Challenge werd deels bepaald door de teeltprestaties van de teams, die werden beoordeeld op winstgevendheid en duurzaamheidsfactoren, zoals verbruik van energie, water, CO2 en nutriënten. “Dit werd berekend op basis van de behaalde teeltresultaten die we als jury niet konden beïnvloeden.” Daarnaast beoordeelde de jury de AI strategie van de teams. Hierbij werd gekeken naar functionaliteit, robuustheid, schaalbaarheid, innovativiteit en of de strategie autonoom was. “Alle teams hebben heel goed AI toegepast in hun strategie. Echter, we hebben ook gezien dat AI alleen je nu nog niet daar gaat brengen waar je wilt komen. De combinatie van AI en tuinbouwkennis is nog steeds essentieel.”

Aan het eind van het beoordelingsproces werd team AuTomatoes uitgeroepen tot winnaar. “Het team heeft zichzelf onderscheiden van de andere teams door de plant centraal te stellen, wat denk ik erg belangrijk is. Daarnaast hebben ze heel goed gebruik gemaakt van de beschikbare tuinbouw- en plantenkennis binnen het team. Dit was samen met hele goede data-analyse een winnende combinatie. Ze scoorden ook erg hoog op robuustheid van hun AI strategie. Ze hebben foutenanalyses gemaakt en terugvalscenario’s gecreëerd, wat hun strategie op grotere schaal toepasbaar maakt.”

“Ik was verrast door de goede resultaten van alle vijf de teams. Het laat zien dat er een grote kans ligt voor autonoom telen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar kan telers ondersteunen bij hun teelt. Er is nog veel meer mogelijk, dat zal in de komende jaren duidelijk worden.”
Dus wat moeten telers die willen starten met autonoom telen doen? “De Challenge heeft laten zien dat autonoom telen al heel goed werkt. Telers moeten meer naar data gaan kijken. Ze moeten meer sensoren installeren en de data verzamelen en analyseren. Ze hoeven niet meteen hun hele kas autonoom te laten draaien. Start bijvoorbeeld met het instellen van bandbreedtes waarbinnen de procescomputer vrij mag regelen. Als dit goed gaat kunnen deze bandbreedtes worden vergoot. Voor telers is het nu tijd om ervaring op te doen. Dit is het moment om ermee te beginnen!”

Sitemap