Great Northern | IIVO

IIVO

Van tomaten naar aardbeien met IIVO

 

 

Great Northern Hydroponics is een 28 hectare grote kas in Kingsville, Canada. Het bedrijf bestaat sinds 1998 en begon met een traditionele kas van 20 hectare. Het bedrijf staat bekend om zijn tomaten; het teelt meer dan 10 variëteiten, van cocktailtomaten tot druiven tot mini San Marzano's.

Voor een perfecte integratie tussen tuinbouw en technologie gebruikt Great Northern technieken die duurzaam en verantwoord zijn voor het milieu, met tomaten van de beste kwaliteit als resultaat. En dat is waar onze IIVO-procescomputer met Data Driven Growing om de hoek komt kijken.

 

"Wat Plant Empowerment en de IIVO-interface voor ons heeft ondergebracht, is de wens van onze organisatie om onze voetafdruk uit te breiden en niet per se het beslissingsteam uit te breiden." - Guido van het Hof, algemeen directeur

 

Ongeveer 3 jaar geleden besloot het bedrijf over te stappen op onze IIVO. Dit besluit werd genomen nadat een uitgebreide data-analyse had plaatsgevonden, waarbij Hoogendoorn de lichtbenutting van de kas evalueerde op basis van hun oude teeltmethode. De conclusie van de analyses was, dat door de implementatie van IIVO in combinatie met Data Driven Growing en de principes van Plant Empowerment, Great Northern 5% meer opbrengst per m2 kon realiseren. Dit betekende een belangrijke verhoging van de Return of Investment (ROI) voor de organisatie, dus de beslissing was snel genomen. Guido van het Hof, President en General Manager was meer dan tevreden over hoe de overgang van het oude naar het nieuwe systeem verliep. "De planning, de mankracht, de kennis van en de achtergrond van de mensen die de conversie deden. Ik was zeer tevreden over dat hele proces."

Dean Bernardes, VP Operations, deelt mee dat de grootste impact die ze hebben gemerkt sinds de overgang naar IIVO de toename van de productie is. "We zien ook een betere kwaliteit fruit en we zien ook een verbetering van de houdbaarheid." Uiteindelijk bleek de toename van de opbrengst nog groter, dan vooraf was ingeschat.

Guido en hun team zijn zo overtuigd, dat het bedrijf besloot alle medewerkers te trainen volgens de principes van Plant Empowerment en Data Driven Growing verder te implementeren. "Wat Plant Empowerment en de IIVO-interface voor ons heeft ondergebracht, is de wens vanuit onze organisatie om onze voetafdruk uit te breiden en niet per se het beslissingsteam uit te breiden." De continue stroom van gegevens die tijdens de teelt worden verzameld, genereert real-time inzichten in de omstandigheden binnen de kas en de gezondheid van de planten. Dankzij de krachtige algoritmen van de IIVO wordt het klimaat van het bedrijf proactief gestuurd, wordt just-in-time management mogelijk en worden besparingen op middelen gerealiseerd. Hiermee wordt voor Great Northern een aanzienlijke besparing gerealiseerd op het gebied van energiebesparing. Juist in deze tijden is deze besparing essentieel.

Naast hun sterproduct wilde Great Northern zijn portefeuille uitbreiden, waarbij het zich ertoe verbond 25 hectare om te schakelen naar aardbeien, waardoor een andere specialiteit aan zijn groeiende portefeuille werd toegevoegd. Het bedrijf is van plan om tegen maart 2023 een volledige omschakeling naar aardbeien uit te voeren. Deze omschakeling zal in de volgende fasen plaatsvinden: in mei van dit jaar begint Great Northern met de omschakeling van 15 hectare tomaten naar aardbeien. In december van dit jaar zal de resterende 25 hectare tomaten plaats maken voor aardbeien.

"We hebben al enkele jaren de ambitie om onze teeltportefeuille uit te breiden. En we verwachten een volledig naadloze overgang van een tomatenklimaat naar een aardbeiklimaat. Wederom met hetzelfde platform en met dezelfde Plant Empowerment principes."

Sitemap