Clément

iSii

"Bij andere leveranciers is het meestal de software die de regeling bijstuurt. Met de iSii bepalen we zelf de interactie tussen alle verschillende parameters, factoren en instellingen. De open softwarestructuur van iSii geeft ons meer vrijheid om zelf te programmeren."

Over Clément

Vincent (36) en Davy Clément (37) beheren een 3,5 ha-grote glazen kas in Arles, gelegen in het departement Bouches-du-Rhône in Frankrijk. Na jarenlang te hebben geholpen in de tomatenkwekerij van hun ouders, besloten ze in 2007 om een eigen kwekerij van 2,3 ha op te richten. In 2013 werd die nog eens uitgebreid met 1,2 ha. Hun trostomaten en verschillende andere tomatensoorten worden verkocht via Les Paysans de Rougeline, één van de marktleiders in Frankrijk.

Uitdaging
De semi-gesloten ModulAIR-kas van Clément maakt gebruik van een actief mechanisch ventilatiesysteem. Het systeem creëert overdruk zodat er een homogeen kasklimaat ontstaat en schadelijke insecten buitengehouden worden. Om de ontvochtiging en de koeling in de kas te regelen, wordt gebruik gemaakt van buitenluchtaanzuiging. Hierbij is een flexibele automatiseringsoplossing nodig om het klimaatmanagement te regelen. Daarom waren de broers Clément op zoek naar een leverancier die hen een zorgeloze oplossing kon bieden, een flexibel systeem dat rekening houdt met de specifieke weersomstandigheden in de streek.

Oplossing en resultaten
Vincent Clement vertelt: “We hebben gekozen voor de iSii procescomputer van Hoogendoorn omdat hun systeem de enige op maat gemaakte oplossing voor klimaatbeheersing was. Een voorbeeld van dit maatwerk is het mechanische ventilatiesysteem, waarvoor het precieze vermogen werd berekend op basis van onze geografische ligging.”

De ontwikkelaars legden samen met Vincent Clément de streefwaarden vast: een optimaal groeiklimaat waarin de planten op elk moment van de dag het beste kunnen groeien. Beide telers hechten veel waarde aan de flexibiliteit van de ViP-instellingen. Ze beschikken over een grote mate van vrijheid in het bepalen van factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van hun planten. Alle instellingen voor de watergift of klimaatregeling kunnen beïnvloed worden op basis van parameters die door de iSii computer geregistreerd zijn. ““We kunnen alle parameters tegelijkertijd gebruiken: de buitentemperatuur, de binnentemperatuur, de windrichting en nog een heleboel andere factoren. Bij andere leveranciers is het meestal de software die de regeling bijstuurt. Met de iSii bepalen we zelf de interactie tussen alle verschillende parameters, factoren en instellingen. De open softwarestructuur van iSii geeft ons meer vrijheid om zelf te programmeren.”

De broers Clément hebben ervoor gekozen om de iSii procescomputer the combineren met het Hoogendoorn Aquabalance.systeem voor een optimale aansturing van de watergift. “Nu krijgen onze planten de juiste hoeveelheid water op exact het juiste moment, zowel overdag als ’s nachts.”

 

Feiten

Bedrijfsnaam
Clément

Telers
Vincent en Davy Clément

Gewas
Tomaten

Kasoppervlakte
3,5 ha

Plaats
Arles, departement Bouches-du-Rhône, Frankrijk

Oplossing
iSii procescomputer, Aquabalance

Resultaten
Homogeen kasklimaat, open softwarestructuur, geautomatiseerde watergift

Sitemap