Wie AI zaait, zal nauwkeurige voorspellingen oogsten

Wie AI zaait, zal nauwkeurige voorspellingen oogsten

Goede oogstprognoses zijn van belang voor een optimale prijsstrategie en arbeidsplanning. Zo kunnen onder- en overproductie grote gevolgen hebben voor de prijsvorming. Daarnaast kun je mankracht alleen goed inzetten als je weet hoeveel en wanneer zij moeten oogsten. Nauwkeurig voorspellen hoeveel oogstbaar product er de komende weken zal zijn is een complex proces en blijft een grote uitdaging. Om deze voorspellingen te verbeteren worden momenteel grote stappen gezet met Artificial Intelligence (AI).

Met behulp van Machine Learning hebben we een AI-model ontwikkeld dat in staat is om een week van tevoren en tot vier weken vooruit voorspellingen te leveren met een nauwkeurigheid van tot wel 93% gemiddeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel historische als verwachte data, zoals bijvoorbeeld de temperatuur in de kas. De eerste modellen kwamen in 2017 tot stand en inmiddels passen onze klanten de oogstprognosemodule met succes toe op tientallen locaties.

Ondanks de mooie resultaten worden continu verbeteringen doorgevoerd om tot nog betere voorspellingen te komen. Ons team van dataspecialisten is voortdurend bezig met het optimaliseren van de achterliggende algoritmes van de oogstprognosemodellen, zowel in samenwerking met klanten als zelfstandig. Het grote voordeel van het gebruik van Machine Learning is dat grotere hoeveelheden data bijna automatisch tot accuratere voorspellingen leiden. Dit leidt tot nauwkeurigere resultaten dan verkregen kunnen worden door handmatig opgestelde voorspellingen.

Een AI-model blijft altijd leren. Als je het model meer informatie geeft, wordt het begrip hiervan steeds beter. Dit heeft een positieve weerslag op de verbanden die het model legt. Wel kan het model alleen juiste voorspellingen genereren als de informatie die het krijgt ook juist is. De kwaliteit van de data wordt steeds beter door technologische ontwikkelingen zoals geautomatiseerde tellingen en oogsten. Daarnaast werkt het oogstprognosemodel feilloos samen met onze iSii procescomputer. De iSii levert nauwkeurigere data doordat zij gebruik maakt van sensoren. De vereiste data worden vanuit de iSii rechtstreeks in het model ingevoerd. Dit bespaart tijd op twee vlakken: bij het leveren van de data en het uitvoeren van alle berekeningen.

Het oogstprognosemodel biedt zicht op een mooie toekomst. Elke extra procent nauwkeurigheid draagt bij aan een betere afstemming van vraag en aanbod in de markt, wat leidt tot een betere prijsvorming. Met ons oogstprognosemodel, ben jij voorbereid op de toekomst. Goede voorspellingen helpen bij het optimaliseren van de arbeidsplanning en het realiseren van een betere prijsstrategie. Ben jij er klaar voor? Neem contact op met onze experts en kijk wat AI voor jou kan betekenen!

 

Sitemap