Weather Forecast

De weersvoorspelling geeft een 7-daagse verwachting om te anticiperen op de gevolgen van het weer. De weersverwachting is gebaseerd op de lengte- en breedtegraad van de kas en is dus specifiek. De weersverwachting wordt elk uur geactualiseerd, zodat het kasklimaat pro-actief kan worden gestuurd. Als er bijvoorbeeld weinig instraling wordt verwacht, kan het watergeven eerder in de middag worden gestopt. Of wanneer overdag veel instraling wordt verwacht, is het buffervat beschikbaar voor maximale CO2-productie.

IIVO toont stralingsvoorspellingen voor vier tijdsperioden. Gedurende het huidige klokuur (1) en de huidige dag (2) en voor een instelbaar aantal uren volgens tijdvenster A (3) en B (4).De afbeelding hierboven toont de weersverwachting voor de komende 7 dagen. Er kan duidelijk worden waargenomen dat wanneer de stralingsintensiteit (verwachte globale straling) toeneemt, de stralingssom ook toeneemt. Bovendien, wanneer de stralingsintensiteit afneemt, neemt de relatieve toename weer af.

Always be in control
De hoogte van de stralingssom kan worden gebruikt als invloed voor bijvoorbeeld schermen, water geven, warmteopslag en 24-uurs temperatuur. We lichten het voorbeeld bij 24-uurs temperatuur kort toe. Het is bekend dat de fotosynthetische activiteit toeneemt als de straling toeneemt.  Wanneer de stralingssom hoog is, kan de gemiddelde etmaaltemperatuur ook evenredig stijgen om de fotosynthetische efficiëntie te verbeteren. Op dezelfde manier kan IIVO de gemiddelde 24-uur temperatuur aanpassen aan de verwachte stralingssom voor die 24-uur periode. Geheel automatisch.  In het geval dat de werkelijk gemeten stralingssom afwijkt van de oorspronkelijke verwachting, past IIVO ook automatisch de gemiddelde 24-uurstemperatuur weer aan. Hiermee is IIVO uw gids om altijd in control te zijn.

 

Bovenstaande afbeelding toont een voorbeeld van de 24-uurs aanpassing van de temperatuur door IIVO. In dit voorbeeld is de verwachte stralingssom voor de dag hoog. Daarom moet de dagelijkse temperatuur ook stijgen op basis van plantfysiologische principes. Bij meer dan 3.000 J/cm2 kan de stijging 6,5 °C bedragen. Op basis van de voorspelling van de dag (2.367 J/cm2) is een stijging van 5,1 °C gewenst om de groei te optimaliseren.

Weather Forecast in de praktijk
Het blijkt dat de verwachte straling volgens de weersverwachting in de praktijk op verschillende manieren wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Verhoging van de stooktemperatuur; hoe hoger de verwachte stralingssom, hoe hoger de stooktemperatuur overdag.
  • Verhoging van de gemiddelde etmaaltemperatuur; hoe hoger de verwachte stralingssom, hoe hoger de gemiddelde etmaaltemperatuur.
  • Verhoging en verlaging van de gemiddelde etmaaltemperatuur; hoe lager de verwachte stralingssom, hoe lager de gemiddelde etmaaltemperatuur en vice versa.

In al deze voorbeelden is het ook nodig de ventilatietemperaturen te wijzigen.. In de voorbeelden 2 en 3 past IIVO ook de nachttemperatuur aan op basis van Temperatuur Optimalisatie Regeling (TO regeling) om de ingestelde etmaaltemperatuur te bereiken.

Radar Forecast
De regenvoorspelling van IIVO is gekoppeld aan een buitenradar.  De Radar Forecast software genereert de actuele neerslagverwachting een half uur van te voren. De computer haalt deze beelden elke 10 minuten op, maar als een regenbui snel nadert, wordt dit automatisch aangepast naar elke 5 minuten. Op deze manier anticiperen telers met het IIVO altijd op de meest actuele situatie. Dit zorgt ervoor dat gewassen onder alle (wisselende) weersomstandigheden droog blijven.

Onderstaande figuur laat zien wat er gebeurt zodra er regen wordt verwacht. De maximale raamstand wordt verlaagd naar (een nieuwe maximale) raamstand zodra er regen wordt verwacht. Zodra het daadwerkelijk regent, wordt vervolgens de maximale raamstand teruggebracht naar de raamstand regen. De waarde hiervan wordt bepaald door de verwachte regenintensiteit.

 

Radar Forcast zal vanaf het derde kwartaal van dit jaar ook in Noord-Amerika beschikbaar zijn. Neem daarom snel contact met ons op, zodat wij u kunnen begeleiden om ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk operationeel is.

Sitemap