Porta Nova

iSii

Porta Nova - “We willen het iedere dag een beetje beter doen, zowel voor de rozen als voor het milieu.”

“We willen het iedere dag een beetje beter doen, zowel voor de rozen als voor het milieu.” Zo omschrijft teeltspecialist Glenn van der Burg het constante verbeterproces van Porta Nova, waarmee zij zich iedere dag inzetten om rozen te telen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Porta Nova is ontstaan uit een fusie van drie rozenkwekerijen, waarmee meer dan 100 jaar kennis, ervaring en passie voor rozenteelt werd samengevoegd. In 2018 heeft Porta Nova flink uitgebreid en is het kasoppervlak bijna verdubbeld. Sindsdien biedt het bedrijf naast rode rozen ook witte rozen aan.

De plant centraal voor duurzame groei
Naast kwaliteit zijn innovatie en duurzaamheid twee andere belangrijke aspecten in de rozenteelt van Porta Nova. “We proberen zo veel mogelijk biologisch te telen. Hierbij staat de plant altijd centraal.” Door de biologische bestrijding ontstaat er een beter evenwicht in de kas en worden er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
Daarnaast is de nieuwe tuin gasloos en worden er geen fossiele brandstoffen verbruikt. Er wordt gebruikt gemaakt van groene stroom en de kas wordt verwarmd en gekoeld via warme en koude bronnen onder de grond. “We maken gebruik van “de Climator” (OPAC systeem) waarmee we in de winter kou en in de zomer warmte kunnen oogsten. Deze kou en warmte worden onder de grond opgeslagen en vervolgens gebruikt om in de winter de kas te verwarmen en in de zomer de kas te koelen. Op deze manier houden we ons kasklimaat altijd stabiel en kunnen we jaarrond dezelfde hoge kwaliteit rozen leveren.”

De innovatieve systemen die bij Porta Nova worden gebruikt maken de aansturing hiervan complex. Om deze reden is gekozen voor een Hoogendoorn procescomputer. “De ViP instellingen vind ik heel mooi. Je kunt zo veel verschillende instellingen maken en alles aan elkaar koppelen. Dat maakt het een mooi en dynamisch systeem. Als je weet hoe het werkt kan je er echt mee doen wat je wil. In het begin kende ik de procescomputer helemaal nog niet en toen heb ik online een aantal trainingen gedaan via de Hoogendoorn AcadeMe. Dit was echt ideaal. Ook telers met jarenlange ervaring raad ik aan om een aantal trainingen te volgen. Het kost wel tijd, maar je leert slimmigheidjes waardoor je dingen sneller en efficiënter kunt doen en dat bespaart ook weer tijd.”

#ZegHetMetBloemen
De wereld is al een aantal maanden in de ban van het Corona virus. De sierteeltsector is hard geraakt door de Corona crisis en Porta Nova is hierop geen uitzondering. De vraag naar bloemen was van de ene op de andere dag grotendeels verdwenen. “Corona heeft flinke impact gehad, maar de prijzen zijn nu gelukkig weer goed.”
Om de siertelers te helpen werd online de actie #FlowerBoostChallenge in het leven geroepen, waarbij bedrijven werden uitgedaagd om bloemen direct bij de teler te kopen en deze aan bijvoorbeeld hun personeel, of zorginstellingen te geven. Zo heeft Hoogendoorn Porta Nova rozen uitgedeeld aan het personeel een ziekenhuis en een verzorgingstehuis.
Een heel mooi initiatief, maar volgens Porta Nova niet genoeg. Voortbordurend op #FlowerBoostChallenge hebben ze de internationale bloemistencampagne #ZegHetMetBloemen opgezet. Met deze campagne roept Porta Nova bedrijven en consumenten op om bloemen te kopen bij hun lokale bloemist, om zo de gehele keten van kas tot bloemist te ondersteunen.

Wilt u ook helpen? Koop dan een mooie bos rozen of andere bloemen bij uw lokale bloemist, geef deze aan iemand die het verdient en plaats een foto online met de hashtag #ZegHetMetBloemen!

Verzorgingstips
Om zo lang mogelijk te genieten van uw rozen heeft Porta Nova nog een aantal tips: snij de rozen na aankoop schuin af en zet ze zo snel mogelijk in een vaas met fris, schoon water. Plaats de rozen vervolgens op een tochtvrije, niet te warme plek en nooit in direct zonlicht.

 

Feiten

Bedrijfsnaam
Porta Nova

Gewas
Rozen

Locatie
Waddinxveen, Nederland

Oplossing
iSii procescomputer

Sitemap