Hoogendoorn aanwezig bij Nederlandse tuinbouw handelsmissie naar Kazachstan

Van 2 tot 8 juni vond de Nederlandse handelsmissie naar Kazachstan plaats. Een selectie van Nederlandse bedrijven was uitgenodigd voor een ontmoeting met de minister-president van de Republiek Kazachstan A. Mamin om de ontwikkeling van de tuinbouwsector in Kazachstan te bespreken.

Tijdens de missie bespraken officiële en zakelijke kringen van Kazachstan en Nederland kwesties van wederzijdse samenwerking op het gebied van investeringen. De Nederlandse bedrijven deelden hun visie op de ontwikkeling van een modern agro-industrieel complex en de overgang naar duurzame landbouw. Ook werden de nieuwste veredelingsoplossingen geïntroduceerd, waarbij geavanceerde digitale technologieën, waaronder kunstmatige intelligentie en Big Data, worden gebruikt.

Arjan Nowbahari, Account Manager Russia & CIS bij Hoogendoorn Growth Management was aanwezig bij deze handelsmissie. “Voor mij persoonlijk was deze missie zeer interessant. Ik heb veel mensen leren kennen en diverse nieuwe contacten kunnen leggen. Ik hecht veel waarde aan het delen van kennis met elkaar. Het was een prachtige ervaring en ik ben trots dat ik Hoogendoorn heb mogen vertegenwoordigen,” aldus Arjan.

Er was een zogenaamde rondetafelbijeenkomst met het bedrijfsleven uit Kazachstan onder leiding van de vice-premier van de Republiek Kazachstan M. Tleuberdi. De hoofdstad Nur-Sultan en de regio Almaty werden bezocht waar verschillende ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Kazachse autoriteiten plaatsvonden.

De regering van Kazachstan steunt de ontwikkeling van de sector
André Carstens, de Nederlandse ambassadeur van Kazachstan: “Het potentieel van deze regio is lang onderschat. Gelukkig hebben de Kazachen tijdens Corona niet stilgezeten, en wij ook niet. Dutch Greenhouse Delta, de koepelorganisatie van Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers, speelt daar nu met deze missie perfect op in. Vraag en aanbod zijn perfect op elkaar afgestemd nu de grenzen van de Nederlandse voedselexport zijn bereikt en wij onze knowhow willen delen met andere landen om hen te helpen zich te kunnen voeden. Kazachstan is nog steeds een netto-importeur van voedsel, het land heeft een enorme oppervlakte en wil zijn economie in hoog tempo diversifiëren. Dit is, een klassieke win-win situatie!”

De missie werd geïnitieerd en georganiseerd door Kazakh Invest en Dutch Greenhouse Delta, in nauwe samenwerking met de Ambassade van de Republiek Kazachstan in het Koninkrijk der Nederlanden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Nur-Sultan, hoofdstad van Kazachstan
voor de ontmoeting met de eerste minister

Sitemap