Holstein Flowers

Holstein Flowers

"Het grootste voordeel van het Thermoview systeem is het inzicht dat het biedt in de planttemperatuur en de veranderingen daarvan. Dit geeft de mogelijkheid om sneller te reageren, waardoor het kasklimaat beter gecontroleerd kan worden."

Over Holstein Flowers
Holstein Flowers is het eerste bedrijf dat gebruik maakt van Thermoview, de thermo camera die real-time de temperatuur van en rond het gewas meet. Mathieu van Holstein runt het gerberabedrijf in De Lier samen met zijn 3 broers en 2 neven. Het familiebedrijf begon in 1946 als groenteteeltbedrijf. Toen de broers van Mathieu in de kwekerij kwamen, gingen ze op zoek naar een ander soort gewas en in 1974 ging het bedrijf over op de gerberateelt. Mathieu werkt sinds 1988 in het bedrijf en is verantwoordelijk voor de teelt, de financiën en de administratie.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een totale oppervlakte van bijna 11 hectare, verdeeld over twee locaties, en worden er jaarlijks zo'n 70 miljoen stelen geteeld. Toch is Holstein Flowers met 6 Holsteinse mannen nog steeds een echt familiebedrijf. Kenmerkend voor het bedrijf is de eigen selectietak. "Ongeveer 85% van de bloemenrassen die wij telen zijn van eigen kweek. Dat is wat ons uniek maakt en waarmee we ons onderscheiden in de markt", aldus Mathieu. Daarnaast heeft het bedrijf ook een grote focus op innovatie. "In het algemeen zijn we een van de eersten die kennis opdoen van nieuwe technieken, en als we denken dat verbeteringen mogelijk zijn proberen we ook graag nieuwe dingen uit".

Thermoview
Thermoview is een van die nieuwe technieken waar Holstein Flowers mee werkt. Eerst hebben ze in samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw een jaar lang een proef gedraaid voor een onderzoeksproject over Next Generation Growing. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en werkt Holstein Flowers sinds ongeveer 3 maanden met een eigen Thermoview camera.

Een belangrijke reden om Thermoview te blijven gebruiken is het onderzoek naar condensatie. "Wanneer een gerbera nat wordt door condensatie en langere tijd nat blijft, kan botrytis ontstaan, waardoor we kwaliteitsproblemen krijgen", aldus Mathieu. Om condensatie te voorkomen is Holstein Flowers enkele jaren geleden onderzoek gaan doen naar verdamping. Verdampingsapparatuur geeft echter informatie over de verdamping, maar dit zegt niets over de mate waarin de bloem afkoelt. "Een bloem kan warmte verliezen, maar neemt ook warmte op uit de omgeving. Dus als je weet dat de verdamping toeneemt, kun je vermoeden dat de bloemen afkoelen, maar je weet het niet zeker". Voor Holstein Flowers was dit de reden om onderzoek te doen naar warmtebeeldtechnieken, om meer inzicht te krijgen in de werkelijke bloementemperatuur, ten opzichte van de kastemperatuur.

Met deze wens in het achterhoofd nam Mathieu contact op met de adviseurs van Hoogendoorn en LetsGrow.com en besloot hij de Thermoview camera uit te proberen. "We zijn nog bezig om de Thermoview te leren gebruiken, maar zijn tevreden over het instrument. We meten de bloementemperatuur meestal door middel van puntmetingen, maar het Thermoview systeem biedt ook de mogelijkheid om de temperatuur van een gebied van een aantal planten te meten." Voor Mathieu is het grootste voordeel van het Thermoview systeem het inzicht dat het biedt in de planttemperatuur en de veranderingen daarin. Dit geeft de mogelijkheid om sneller te reageren, waardoor het kasklimaat beter geregeld kan worden. Deze reactie was vroeger gebaseerd op intuïtie, maar wordt nu ondersteund door data.

De toekomst
Mathieu is ervan overtuigd dat technologie een steeds belangrijkere rol zal spelen in de toekomst van de tuinbouwsector. "De toegang tot en de kosten van technologie worden steeds laagdrempeliger. Er worden steeds meer sensoren en dergelijke gebruikt, waardoor de aansturing van kassen op basis van technologie zal plaatsvinden. Daarmee kunnen we uiteindelijk alles beter regelen."

Feiten

Naam bedrijf
Holstein Bloemen

Contactpersoon
Mathieu Holstein

Gewas
Gerbera's

Grootte kas
11 ha

Locatie
De Lier, Nederland

Oplossing
Thermoview

Resultaten
Inzicht in temperatuurverschillen ter voorkoming van gewascondensatie

Sitemap