FoodVentures

iSii

"We zijn de eerste ondernemers die een moderne kas runnen in Georgië. Hoogendoorn heeft ons met hun expertise en flexibiliteit geholpen om onze productiedoelstellingen in deze regio te behalen."

Over Food Ventures

Sinds 2010 heeft FoodVentures verschillende tuinbouwprojecten opgestart in opkomende landen. Na Oekraïne, Turkije en Japan hebben ze onlangs twee voorzieningen geïnstalleerd in Georgië: een kleinschalig project in Chobi (3400 m2) en een grootschalig tuinbouwproject in Samtredia (1,4 ha). Met een jaarlijks groeipercentage van 5 tot 7 procent is Georgië één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Desondanks bevindt de tuinbouwsector zich nog in een beginstadium, waarbij voornamelijk verouderde technologie wordt gebruikt in kleinschalige kassen. Door plaatselijke tuinbouwondernemers te helpen met hun investeringsplannen en besluitvorming, creëert FoodVentures unieke kansen om de ontwikkeling van de tuinbouwsector te stimuleren.

Uitdaging
Het grootschalige kasproject in Samtredia ging van start in december 2014 en maakt gebruik van geothermische energie om de kas te verwarmen. In Georgië is deze technologie uniek en daarom zal de kas ook als een demonstratieproject dienen om lokale tuinbouwondernemers te leren hoe automatisering kan bijdragen aan een efficiëntere productiemethode. Het doel is om in deze kas wekelijks 15.000 kroppen sla te kweken. Voor dit project had FoodVentures een doeltreffend automatiseringssysteem nodig dat alle klimaat-, irrigatie- en energieprocessen in de kas regelt. Alleen zo kunnen de voornoemde productiedoelstellingen gehaald worden.

In 2011 werd in Chobi een plastic kas aangelegd, die bestemd was voor de teelt van komkommers, tomaten en sla. In deze kas was er een grote behoefte aan modernisering, zoals de overstap van vollegrondsteelt naar het gebruik van substraatmatten om de teeltomstandigheden te verbeteren. FoodVentures nam contact op met Hoogendoorn omdat ze op zoek waren naar een betaalbare maar doeltreffende automatiseringsoplossing die de irrigatie en het kasklimaat efficiënt kan regelen.

Oplossing en resultaten
Om hun doelstellingen te realiseren en alle klimaat-, irrigatie- en energieprocessen in de kas in Samtredia te regelen, koos FoodVentures voor de meest geavanceerde procescomputer op de markt, de Hoogendoorn iSii. Voor het kasproject in Chobi koos FoodVentures een het irrigatie- en klimaatsysteemiSii compact.

Dirk Aleven, een partner van FoodVentures vertelt: “We zijn tevreden over onze samenwerking met Hoogendoorn in deze nieuwe regio. Vorig jaar hebben we onze eerste kas geopend in Georgië. We zijn de eerste ondernemers die hier een moderne kas runnen. Hoogendoorn heeft ons met hun expertise en flexibiliteit geholpen om onze productiedoelstellingen in deze regio te behalen.”

Feiten

Bedrijfsnaam
FoodVentures

Contactpersoon
Dirk Aleven, Partner en Directeur

Gewas
Sla en komkommer

Kasoppervlakte
2 kassen, 3400m2 in Chobi en 1,4 ha in Samtredia

Plaats
Chobi en Samtredia, Georgië

Oplossing
Hoogendoorn iSii en iSii compact

Resultaten
Ondersteuning door expertise en flexibiliteit

Sitemap