Elstgeest Potplanten

IIVO

Bij Elstgeest Potplanten wordt duurzaam, marktgericht en jaarrond geteeld. Het bedrijf loopt voor in de branche door in te spelen op de laatste groen-, woon- en lifestyle trends. Hun brede assortiment bevat groene, luchtzuiverende planten zoals Dieffenbachia, Trifolium (klaver) en Ludisia (aard orchideeën) en ruim vijftien verschillende soorten hangplanten waarbij elke productgroep zijn eigen verkoopconcept heeft. Met meer dan 75 jaar teeltervaring op zak, spreken we hier dus echt over het neusje van de zalm op het gebied van potplanten.

Toen het tijd werd om de huidige klimaatcomputer, een Hoogendoorn Economic, in te ruilen voor een nieuwe modernere variant, waren zij in eerste instantie van plan om te kiezen voor de iSii van Hoogendoorn Growth Mangement. Een logische stap, aangezien dit op dat moment de modernste klimaatcomputer in het assortiment was. Via onze Area Manager Sales, Johan Kodde, werden zij op de hoogte gebracht van een nieuwe ontwikkeling. Namelijk die van onze recent gelanceerde procescomputer, IIVO. Op het moment van overstappen draaide de IIVO bij een aantal testklanten. Joris Elsgeest, Algemeen Directeur en Rob Wubben, Operationeel Directeur van de organisatie, kregen de kans om de IIVO uit te proberen onder begeleiding van de specialisten van Hoogendoorn.

Rob Wubben vertelt: “Bij Elstgeest Potplanten streefden we naar een stuk verdieping. We wilden beter weten hoe een plant groeit. Bijvoorbeeld door analyses uit te voeren op bladsappen en bezig te zijn met LED verlichting. We wilden graag data verzamelen en gebruiken in de teelt. De IIVO sluit naadloos aan op die visie”. Mede hierdoor was Elsgeest Potplanten een zeer geschikte kandidaat voor een testcase. Samen met deze klant is het teeltproces geoptimaliseerd.

“De IIVO heeft een zeer overzichtelijk dashboard. Door de flexibele indelingen kunnen we de regelingen optimaliseren en door de visualisatie kunnen we snel en overzichtelijk schakelen. In vergelijking met de Economic is dit zeker drie stappen vooruit. De instellingen van de IIVO zijn beter benaderbaar. Bijvoorbeeld bij het instellen van de VIP’s. De Economic was voor ons als een boek met heel veel bladzijden, de IIVO is een dashboard waarbij je zo op de gewenste bestemming bent”, aldus Rob Wubben.

Als we Rob vragen over welke functionaliteiten van de IIVO hij het meest enthousiast is, krijgen we een duidelijk en uitgebreid antwoord: “Als je iets naar tevredenheid hebt ingesteld, dan kun je dat gemakkelijk kopiëren naar een andere afdeling. Dit werkt natuurlijk erg fijn. Daarnaast kan ik wel vier of vijf invloeden gebruiken. Voorheen moest ik kiezen tussen invloeden, maar nu is een compromis sluiten niet meer aan de orde. Op dit moment gebruiken we nog niet alle invloeden die de IIVO omvangt, maar de mogelijkheid dit wel te kunnen in de toekomst geeft een gevoel van vrijheid”. Met de IIVO zijn we dus toekomstbestendig en is er ruimte voor nog meer ontwikkeling in onze kas”.

Rob Wubben geeft aan dat het ook erg fijn is dat de VIP’s in de IIVO erg gemakkelijk benaderbaar zijn. Hij legt uit: “Als je bezig bent met bijvoorbeeld de doekinstellingen op basis van de grafiekinstellingen en je ziet in de kas dat het doek open of gesloten is, dan wil je natuurlijk weten waarom. In het dashboard van de IIVO heb je gemakkelijk alle invloeden in beeld”. Hij gaat verder: “Daarnaast is de flexibele indeling voor het watergeven een fijne toevoeging. Dit vooral omdat er bij ons verschillende personen in de kas de IIVO bedienen voor het watergeven. Je kunt in de IIVO precies zien wat er klaar staat. Dit omdat we met meerdere personen de start reden kunnen aangeven. Ik kan dan bijvoorbeeld zien dat een ander de kranen al heeft ingesteld en wanneer die instelling dan wordt uitgevoerd. In de IIVO kunnen we de kranen apart starten en is het gemakkelijk om tussen de teeltrecepten te switchen.” Deze mogelijkheden voorkomen fouten die in het verleden wel gemaakt werden. Zonde en onnodig.

“In de toekomst willen we graag met een eigen inlog per medewerker werken zodat we goed in het systeem kunnen terug kijken door er wat is ingesteld. Dit hebben we dan inzichtelijk in het dasboard van de IIVO”. Elstgeest Potplanten wil nog meer met data gaan werken en eventueel sensoren koppelen aan het systeem. Deze metingen willen zij op termijn gebruiken in hun regelingen. Een duidelijke toekomst visie welke mogelijk gemaakt kan worden met de IIVO van Hoogendoorn. Zij zijn in ieder geval ready and set to grow!

Een compliment steken wij natuurlijk graag in onze zak. Rob Wubben benadrukt dat de service van onze collega’s van Hoogendoorn en onze partner Kandelaar Elektrotechniek hem erg is bevallen. Hij vertelt enthousiast: “In de eerste weken is het erg fijn om snel te schakelen. Als ik Ron van Vianan om kwart over zes in de ochtend een appje stuurde, dan had ik vaak om half zeven al antwoord. Daarnaast hebben we veel persoonlijk contact gehad over de zichtbare ontwikkelingen in onze kas. Op dit moment heb ik weinig directe support meer nodig, alles is goed en gemakkelijk te bedienen!”

Facts

Bedrijfsnaam
Elstgeest Potplanten

Gewas
Groene, luchtzuiverende planten zoals Dieffenbachia, Trifolium (klaver) en Ludisia (aard orchideeën) en ruim vijftien verschillende soorten hangplanten.

Locatie
Nieuwe Wetering

Oplossing
IIVO

Sitemap