Cluster Bergschenhoek

iSii

"Net als de 5 tuinbouwondernemers, maak ik gebruik van de Hoogendoorn klimaatcomputer. Een groot voordeel voor mij is dat je veel regelingen op maat kunt maken."

Over het energiecluster Bergschenhoek

In Bergschenhoek is één van de meest toonaangevende energieclusters van Nederland gevestigd. Het cluster Bergschenhoek, opgezet in 2000, is een samenwerkingsverband tussen 5 kwekerijen die pionieren op het gebied van energiebewust- en zuinig telen. Gezamenlijk produceren zij hun gewas onder 20 hectare glas. De 6de clusterpartner is energiebeheerder Arjanet BV, o.a. verantwoordelijk voor collectieve inkoop van gas en elektra. Door voortdurend te investeren in energiebesparende maatregelen en praktijktesten, streven de clusterpartners ernaar kennis en innovaties sectorbreed toegankelijk te maken.

Uitdaging
Met de start van het innovatieprogramma 2.0 in 2014, heeft het cluster Bergschenhoek diverse investeringen doorgevoerd die een efficiëntieverbetering van 10% per clusterpartner mogelijk maken. Zo zijn er o.a. nieuwe warmtepompen, dubbele schermen en een hoge drukverneveling geïnstalleerd. Daarnaast legde Hoogendoorn partner Patron Agri Systems verticale ventilatie aan voor ontvochtiging. Dit heeft als voordeel dat er zoveel mogelijk kan worden geschermd zonder vochtkieren. Met de aanschaf van deze installaties ontstond tegelijkertijd de behoefte aan een nieuwe procescomputer met meer instelmogelijkheden en een hogere intelligentie. Arjan van der Spek, clusterdeelnemer en werkzaam bij Arjanet B.V. als energiebeheerder: “Door frequente deelname aan praktijktesten van bijv. Wageningen UR, maken we gebruik van de nieuwste installaties op de markt. Daarom zochten we een procescomputer die deze installaties op de meest efficiënte wijze kan aansturen.”

Oplossing & Resultaat
Arjan van der Spek: “Net als de 5 tuinbouwondernemers, maak ik sinds december jl. gebruik van de Hoogendoorn klimaatcomputer. Een groot voordeel voor mij is dat je binnen de iSii software heel veel regelingen op maat kunt maken. Bij het instellen van streefwaarden (VIPs) kunnen bijvoorbeeld zelfgekozen invloeden worden toegevoegd. Die flexibiliteit geeft veel vrijheid. Daarnaast heb ik positieve ervaringen met de trainers en de helpdeskmedewerkers. Er is veel expertise in huis.”

Feiten

Bedrijfsnaam
Cluster Bergschenhoek

Contactpersoon
Arjan van der Spek, energiebeheerder

Type gewas
Paprika, groot- en kleinbloemige gerbera, tomaten en bromelia

Kas grootte
20 ha

Plaats
Bergschenhoek, Nederland

Oplossing
Next generation iSii procescomputer

Resultaat
Veel instellingsmogelijkheden, efficiënte aansturing van (innovatieve) installaties, positieve ervaringen after-sales (training, helpdesk)

Sitemap